Velnes

 

Wellness predstavlja uniju zdrave ishrane i fizičkog vežbanja.

Zdravlje je jedno od najvećih životnih vrednosti. Zdravlje treba posmatrati u širem smislu, a ne samo kao odsustvo bolesti. Ono ima socijalnu, psihološku i fizičku dimenziju. Zdravlje predstavlja sposobnost da se na adekvatan način odgovori na mnogobrojne izazove svakodnevnog života i uslov je pune realizacije životnih potencijala.

Hipokinezija (nedovoljno kretanje), gojaznost i psihički stres su osnovna tri faktora koja zajedno čine uzročnik oboljevanja i smrti savremenog čoveka. Više od 80% populacije nedovoljno je fizički aktivno, 50% odrasle populacije ima višak kilograma a skoro 70% školske dece ima problem sa pravilnim držanjem kičmenog stuba.

Jedan od osnovnih zadataka fizičkog vežbanja je pozitivan uticaj na zdravlje. Neophodnost vežbanja kod savremenog čoveka je sve izvesnija. Različite fizičke aktivnosti razvijaju različite sposobnosti i imaju različit pozitivan uticaj na zdravlje, fizičku sposobnost i fizički izgled.

Shvativši da je trening neminovnost u evoluciji čoveka, unija nauka (medicina, sport, psihologija, tehnika) dovodi do ekspanzije razvoja rekreativnog treninga i uopšte zdravog načina života. Stoga danas imamo veliku paletu aktivnosti koje se upražnjavaju u cilju poboljšanja psihofizičkog stanja čoveka. Veliki broj različitih disciplina koje se nude pokrivaju sve starosne i funkcionalno sposobne kategorije ljudi. Široki spektar trenažnih mašina zadovoljava sve potrebe treninga a pritom ga čini i prijatnim i ne preterano napornim.

Zdrava i uravnotežena ishrana, koja je potisnuta brzom hranom poslednjih godina, mora da preuzme primat i postane deo svakodnevnice čoveka. Pogrešno je razmišljanje da dijete i različiti suplementi mogu da anuliraju ubitačne posledice loše ishrane. Samo svešću i disciplinom čovek može te loše navike potisnuti. Konzumacijom izvornih, ne prerađenih namirnica, bez hemijskih dodataka i u pravilnom vremenskom intervalu telo postaje lagano, puno elana i živosti i to je najbolja prevencija od mnogih bolesti. To je tajna dugovečnog života.

Fitness i wellness centar Zvezda City Oaza u ponudi ima godišnje, šestomesečno, mesečno članstvo i dnevne terminske kartice.

Kada dostignemo stanje u kome bez posebnog napora možemo raditi sve što poželimo, kada uspešno upravljamo stresom, kada nam hrana, umesto svakodnevne opsesije, postane predmet uživanja, a fizička aktivnost i vežbanje neraskidivi deo života, tada možemo da kažemo da smo dostigli wellness.

Nerio Alessandri, tvorac ideje wellnessa

Napomena: Osobama mlađim od 16 godina nije dozvoljen ulazak u Spa zonu, osim uz pratnju personalnog trenera.